עדשות מגע רכות
מאז יוצרו לראשונה עדשות המגע הרכות הפכה התופעה של הרכבתם לנפוצה ביותר, כיום מעל 100 מיליון אנשים בעולם מרכיבים עדשות מגע רכות מסוגים שונים.
יתרונם הגדול של העדשות הרכות הוא בכך שהעדשות ספוגות בנוזלים (80% - 38) דבר המקל על הסתגלות העין לעדשה ולפיכך העדשות קלות להסתגלות, וכן מאפשר מעבר חמצן גבוה דרך העדשה. כיום ישנם עדשות המיוצרות עם שילוב של הידרוג'ל עם סיליקון דבר המגביר עוד יותר את מעבר החמצן דרך העדשה לעין, באופן המאפשר שימוש בעדשה עד 30 יום רצוף ללא הסרתם.
עדשה "עמידה" יותר, יכולה להיות בשימוש גם מעל לשנה. יש להקפיד לטפל ע"פ ההוראות בחומרי הניקוי הספציפיים לעדשות רכות, חוסר הקפדה עלול לגרום לסיבוכים דלקתיים, הסתגלות קלה, שעות הרכבה רבות, טיפול קל.
קיימות באופציות שונות לעיניים יבשות ומגורות, ובהרכבים משתנים של כמות הנוזל בעדשה. מאפשר תיקון צילינדר (אסטיגמציה), מותאמות באופן מדויק יותר ע"פ נתוני העין ורגישותה בניגוד לסוגי עדשות המגע החד פעמיות אשר מיוצרות ע"פ נתונים וקימורים קבועים.
עדשות דקות במיוחד עם עבירות חמצן גבוה וריכוז נוזלים גבוה בעדשה. העדשה נוחה מאוד אולם קשה יותר להרכבה למשתמשים חדשים, כיוון שהם דקות מאוד. אין צורך לטפל הבם בחומרים לעדשות מגע, בסוף יום ההרכבה הם פשוט ניזרקות לפח. עדשות טובות לאירועים חד פעמיים. נוטות להקרע בקלות, לא ניתן להתאימם בצורה אופטימלית לכל עין.
עד השנים האחרונות טיפול בקרטוקונוס (מבנה חרוטי של הקרנית) נעשה ע"י עדשות קשות בלבד, אולם קשיי ההסתגלות לעדשות קשות הביאו לפתרונות כגון הרכבת עדשת מגע רכה חד פעמית המשמשת כתחבושת ע"ג הקרנית שעליה מורכבות העדשות הקשות, לאחרונה פותחה עדשה רכה עם מבנה מיוחד שמרכזו קשיח. לעדשה זאת תכונות של עדשה רכה, אולם יש באפשרותה לתקן מקרים של קרטוקונוס קל או התחלתי, וכן פותרת מקרים של סינוורים/ הילות דמויות מטושטשות לאחר ניתוח לייזר. העדשה קבלה לא מכבר את אישור מנהל התרופות ונמצאת בשימוש.
ההתאמה של העדשות חייבת לעשות ע"י מומחה ולאחר בדיקה קפדנית של העיניים, ישנם מקרים רבים כאשר ישנם ליקויים בקרנית או בעפעפיים אשר לא מאפשרים את התאמת העדשות. יש להקפיד על טיפול יומי הולם ע"מ למנוע ולהסיר משקעים של דמעות ומקרואורגניזמים מהעדשה כגון חלבונים, שומנים שנבפחו לעדשה במהלך יום ההרכבה. ישנם סוגים רבים של תמיסות לעדשות, יש לפעול ע"פ הוראות היצרן.
ישנם מקרים אשר מרכיבי עדשות מפתחים אלרגיה הנקראת G.P.C – אלרגיה אלרגית של הלחמית הנובעת מאלרגיה שנוצרה מהעדשות או התמיסות ולפיכך יש לבדוק האם להחליף את סוג העדשות או סוג התמיסות לתמיסה ללא חומר משמר. (הפחתה ב G.P.C קיימת באופן משמעותי בעדשות חד פעמיות).
מחקרים מראים חד משמעית כי טיפול לא הולם בעדשות גורם לדלקות לחמית ולדלקות קרנית זיהומיות, בדר"כ מחיידקים אך לעיתים גם מטפילים או פטריות. לכן חשוב מאוד טיפול נכון ומתאים ומעקב רפואי של האופטומטריסט.