תוכן ענינים
  1. Computer vision syndrome) CVS)
  2. תלונות הקשורות בעיניים ובראייה
  3. אסטנופיה
  4. עיניים יבשות ומגורות
  5. בעיות שריר-שלד
  6. גישות לאור
  7. קרינה הנפלטת ממחשבים
  8. אורת סביבה ומחשב
  9. תכנון עמדת העבודה ומיקום המחשב
  10. טיפול בבעיות עיניים הקשורות בשימוש במחשב
  11. תוכנית טיפולי עיניים עבור עובדי מסכי מחשב

בעיות ראייה עקב עבודה מול מחשב

13 בפבואר 2023 | זמן קריאה 4:16 דקות

הפרעות ראייה בגלל עבודה מול מחשב

בעיות ראייה עקב עבודה מול מחשב

השימוש ההולך וגובר במחשבים במקומות עבודה, העלה את הצורך לבחון את השפעת העבודה באמצעות המחשב על הבריאות. קבוצת עובדי המחשבים כוללת בתוכה טווח רחב ביותר של משתמשים, כאשר מרבית המשתמשים עובדים שש עד שמונה שעות ביום, אבל חלק ניכר מהמשתמשים מגיע עד 16 שעות עבודת מחשב ביום.
עובדי המחשבים מדווחים על סימפטומים ותלונות הקשורים לעבודתם, והכוללים הפרעות ראייה כאבים בעיניים, ראיה מעורפלת((סינוור, רגישות לאור, ראיה כפולה) כאבי שרירים ועייפות . חומרת התלונות עולה עם משך השימוש במחשב, וחשוב להכיר בסימפטומים אלה כקשורים לעבודת המחשב.

Computer vision syndrome) CVS)

זוהי תסמונת של הפרעות בראייה הנובעות מעבודה באמצעות מחשב. ההנחה הקיימת היום היא שלא מדובר בנזק למערכת הראייה וגם לא בשינויים קבועים.
 

תלונות הקשורות בעיניים ובראייה

בעיות הראייה אינן ייחודיות לשימוש במחשב אלא קיימות גם בקרב העוסקים בעבודות אחרות הדורשות שימוש ראייתי רב. בעיות ראייה המדווחות אצל מפעילי מחשב הן בד"כ זמניות וקיימת ירידה בבעיות אלו בתום יום העבודה, אך יש עובדים העשויים לחוש שקיימת ירידה מתמדת ביכולת הראייתית שלהם. לדוגמה: טשטוש הראייה למרחק גם לאחר תום העבודה , הנובע מספאזם של השריר הציליארי.
במידה ולא מבוצעת שום פעולה על מנת לטפל בסיבת הבעיות, הן ימשיכו להופיע ולחזור ויתכן מצב שאף יחמירו במהלך שימוש עתידי במחשבים ועלול לגרום לירידה ביצרנות ועליה בשגיאות.
התסמונות הנפוצות שדווחו בסקר הנן: כאבי עיניים וראש, טשטוש, יובש וגירוי, כאבי צוואר וסינוור.
 

אסטנופיה

התלונה הסובייקטיבית על אי נוחות ראייתית. קיימים 24 סוגי אסטנופיה הכוללים אנאיזומטרופיה (ראיה שונה בכל עין), בעיות מיקוד, היפרופיה (רוחק ראיה), מיופיה (קוצר ראיה), קשיי קואורדינציה של העין.
 

עיניים יבשות ומגורות

לדמעות חשיבות לאיכות אופטית ראייתית, שכבת הדמעות מתנקה ומתחדשת ע"י מצמוץ. בעבודת מחשב כמות המצמוצים פוחתת באופן משמעותי.
 

בעיות שריר-שלד

עובדים הסובלים מליקויי ראיה מבצעים פשרה ויזואלית ע"י התאמת תנוחת ישיבתם על מנת לראות היטב.
 

גישות לאור

קושי נפוץ נובע מסנוור במקום העבודה הנגרם כתוצאה מחוסר איזון של התאורה. עדיף להוריד את בהירות האור ובמקום זאת לשמור על רמה קבועה של הבהירות. חלונות גדולים ומאירים מול העובד מהווים בעיה דומה. סיכון נוסף הוא כאשר עובד משתמש במסך רקע כהה – דבר הגורם לניגוד בין המסך החשוך לאובייקטים בהירים אחרים בחדר, כגון: ניירות לבנים, שולחן בהיר, מנורות לילה מכוונות לעיניים וכדו´.
 

קרינה הנפלטת ממחשבים

כמו מרבית מכשירי החשמל, מחשבים פולטים קרינה מייננת ובלתי מייננת, אולם פליטה של מחשב היא כה נמוכה ונמצאת הרבה מתחת לרמות הבטיחות המומלצות. קיימת סברה שמשיכת חלקיקים מהאוויר ע"י המטען האלקטרוסטטי קשורה להתפתחות גירוי עיני באנשים רגישים.
 

אורת סביבה ומחשב

מחקרים מעידים על כך שמשתמשי מחשב מדווחים על בעיות הקשורות לתאורה כללית במקום העבודה בעיות רבות נגרמות כשמוכנסים מחשבים למשרדים שבהם תוכננה התאורה במקור לעבודה מסורתית. התאורה מתוכננת בהנחה שהעובדים יבצעו משימות הדורשות זווית ראייה ב- 20 עד 40 מעלות מקו האופק. ניתן למנוע סנוור במקורות אור מסוג זה ע"י תכנון נכון של עמדת עבודה. אנשים מבוגרים זקוקים לתאורה רבה יותר מאשר צעירים על מנת לבצע את אותן משימות. מעל גיל 60 זקוקים לעוצמת תאורה כפולה.
 

תכנון עמדת העבודה ומיקום המחשב

לתכנון ארגונומי מתאים יש חשיבות לפתרונות ויזואליים בסביבת עבודה (55). אספקטים חשובים הם: תאורה מתאימה, זווית המסך, סנוור מחלונות, זווית ישיבה, מיזוג הגורם לסביבה יבשה ואיכות לקויה של המסך. למרות השיעור הגבוה של בעיות ראייה, תשומת הלב לכך מופנית לבעיות שלד-שריר משום שקשורים בהם פיצויים כספיים והינם קבועים. זאת בניגוד לבעיות ויזואליות המשתפרות בהפסקה בעבודת מחשב.
ריהוט מתאים הניתן לכוונון ע"י העובד יקל על עבודתו. מחשבים בעלי מקלדות ומסכים שאינם מקובעים, מאפשרים הטיה בזווית המתאימה לצרכיו האישיים של העובד.
סביבת עבודה סגורה ויבשה גורמת לאי נוחות ולכליא אדים, דמעות מלאכותיות עלולות להקל.
 

טיפול בבעיות עיניים הקשורות בשימוש במחשב

האופטומטריה מאפשרת, באמצעות מחקר וטיפול קליני, אמצעים יעילים בטיפול בבעיות ראייה. לעיתים קרובות נשאלת השאלה האם טיפול בבעיות ראייה משתלם. התשובה לכך היא שאי תיקון בעיות ראייה גורם לירידה של 4% -19% בביצוע מטלות ויזואליות. נוכל אף לצפות לכך שפרודוקטיביות של 8 שעות תרד בצורה משמעותית יותר בשל הסימפטומים והעייפות המתלווים לבעיות ראייה. אם הפיצויים עבור עובד הם בסך של 30,000$, שיפור של 1% ביעילות שווה 300$. טיפול עיניים יכול להינתן בעבור פחות מכך, וככל הנראה יביא לפרודוקטיביות העולה על 1%.
 

תוכנית טיפולי עיניים עבור עובדי מסכי מחשב

חברות רבות מציעות טיפולי עיניים כהטבה (הטבת שכר). טיפול נכון דורש בדיקה ויזואלית מלאה. עמוד השדרה של תוכניות אלו הוא יכולתו של הרופא לספק בדיקה אופטומטרית מלאה. תוכנית טיפול המנוהלת היטב צריכה לכלול בתוכה בדיקות אקומדטיביות, תפקוד דו-עיני, רוחק ראייה, אסטיגמציה, עין יבשה והתייחסות למרכיבי עדשות מגע. הארגון האופטומטרי האמריקאי הציע שהבדיקה תכיל גם היסטוריה מפורטת (סימפטומים, צורת העבודה, מיקום ומרחק העובד מהמסך, תאורה והשתקפויות).
אימון הראייה בהפרעות ויזואליות בינוקולריות צריכות לבוא בחשבון כחלק מהטיפול. Visual therapy צריך להישקל כאשר תיקון אופטי אינו אפקטיבי. הטיפול מלמד שימוש נכון בעיניים ע"י תוכנית המשלבת טכניקות ופרוצדורות המסייעת לאספקטים ראייתיים, כולל קואורדינציה, קשר עין-יד, תנועות עיניים. חשוב ביותר תאום דו-עיני ויכולת אקומודציה.