תוכן ענינים
  1. כיצד מזהים יובש בעיניים וכיצד ניתן להקל על המצב?
  2. כיצד מזהים יובש בעיניים?
  3. כיצד נמנע יובש בעיניים?
  4. טיפות עיניים, כן או לא?

זיהוי וטיפול יובש בעיניים

13 בפבואר 2023 | זמן קריאה 3:50 דקות

טיפול ביובש בעיניים

זיהוי וטיפול יובש בעיניים

כיצד מזהים יובש בעיניים וכיצד ניתן להקל על המצב?

יובש בעיניים הוא מצב שבו פני שטח העין (בעיקר פני הקרנית) אינם מצופים בשכבה שומנית נוסלית המספיקה לשמירה על רמת לחות קבועה. במצב הטבעי והבריא, ישנן בלוטות הפרשה זעירות המפרישות שומנים ולצידן בלוטות דמעות המפרישות נוזל. תפקיד הנוזל הוא להרטיב את פני שטח העין ואילו השומן משמש ליצירת קרום שומני על פני הנוזל השומר על הנוזל מפני התאיידות. כאשר השכבה השומנית אינה קיימת, העין תתייבש גם אם כמות הדמעות תקינה ולהיפך – ללא ההפרשה המימית, השומנים לא יספיקו להגן על העין מפני יובש. 

כיצד מזהים יובש בעיניים?

יובש בעיניים מתבטא בתחושת אי-נוחות בעיניים, לעיתים מלווה בתחושת גוף זר (תחושה של חול בעיניים), אודם קל, רצון לשפשף את העיניים ודמעות מרובות. עקב יובש בעין בלוטת הדמעות אכן תפריש עודף דמעות, אולם ללא המרכיב השומני-נוזלי זה, הבלוטה לא תוכל לבצע את תפקידה כראוי. לכן, אנשים המתלוננים על עודף דמעות לעיתים יאובחנו כסובלים מיובש בעיניים. 

תחושת היובש איננה קבועה לאורך כל היממה - היא מתגברת בימים חמים, ברוח, במזגן ובעיקר בשעות של צפייה ממושכת בטלוויזיה, עבודה מול מחשב או במהלך קריאה ממושכת. זאת מכיוון שכאשר אנו מרוכזים, אנו ממצמצים פחות והמצמוץ חיוני בכדי לפזר את הדמעות על-פני שטח העין. היובש מורגש יותר בימות הקיץ כמובן. 

הנתונים על היקף הבעיה הולכים ומדאיגים, מעל 350,000 איש סובלים בארץ מיובש בעיניים הנובע ממספר סיבות:

  • הזדקנות – הסיבה השכיחה ביותר
  • תנאי סביבה כמו חום, קור, מיזוג אויר, אבק
  • שימוש בעדשות מגע
  • שימוש בתרופות הגורמות להתייבשות העין
  • חוסר בויטמין A
  • פרקינסון ומחלת שיוגרן(מחלה כרונית דלקתית שסימניה יובש בעיניים, בפה ובקרומים ריריים אחרים)
  • נשים בגיל המעבר
  • יובש בתקופת הקיץ – חום ויובש הגורמים לאידוי של הדמעה הטבעית
  • יובש הנגרם משימוש באיפור
  • שימוש במזגן בחורף הפולט חום וגורם ליבוש העין
  • צפייה ממושכת במסך הטלוויזיה/מחשב

כיצד נמנע יובש בעיניים?

  1. העובדה המדאיגה מכולן היא שדור שלם אשר מחובר למחשבים ומסכי טלוויזיה נמצא ברמת סיכון גבוהה. יש לזכור כי בשעת צפייה ממושכת במסך המחשב או בטלוויזיה, העיניים מתעייפות מהר כתוצאה מהתבוננות מרוכזת וממושכת. הבעיה היא שבמצב כזה העיניים ממצמצות הרבה פחות מהרגיל וכך נגרם מצב שכיח ביותר כיום של עיניים יבשות וצורבות. יש לזכור לעשות הפסקות ולמצמץ יותר כולל עיסוי גלגל העין למשך חצי דקה לערך. ישנם מצבים שיצריכו ליטול תחליף דמעות.
  2. בזמן שחייה בבריכה או בים, עדיף להשתמש במשקפת אשר תפחית באופן משמעותי את המגע של העין עם חומרים שגורמים לצריבה וליובש.
  3. לאלה הנמצאים במשרד וחשופים בצורה ישירה למזגן - כוונו אותו מתחת לגובה הצוואר.
  4. לנשים בגיל מעבר, טיפול תחליפי לגיל המעבר יכול להחזיר את הלחות לפחות בצורה חלקית וכך לצמצם את הבעיה.
  5. תהיו מודעים יותר לתרופות שאתם נוטלים ולתופעות הלוואי שלהן.
  6. לישון בכמות מספקת, לפחות בין 7-8 שעות בלילה. חוסר שינה גורמת לעיניים יבשות, צורבות ועייפות.
  7. כדי לשמר את העין ואת תפקודה, איכלו הרבה ירקות ופירות המכילים נוגדי חמצון ברמה גבוהה אשר חשובים לתחזוקת העין. גוונו את מזונכם, צרכו את כל צבעי הירקות והפירות - החשובים מכולם הם הצהובים או הכתומים, ירוקים וסגולים. מחקר מקיף שנעשה הוכיח את יעילותם של נוגדי חמצון לתחזוקת העין – A.R.E.DS. מחקר ה-A.R.E.D.S קבע כי מריחת אנטי אוקסידנטים כגון C, E, לוטאין, אבץ ובטא קרוטן יכולים לתרום להגנה על העין. מעשנים שימו לב - אסור לצרוך מוצר המכיל בטא קרוטן. ישנן פורמולות למעשנים אשר אינן מכילות בטא קרוטן.

טיפות עיניים, כן או לא?

התשובה היא כן באופן מוחלט. אולם לפני שקונים, מספר טיפים שיעזרו לכם לבחור את המוצר הנכון: 

  1. וודאו כי המוצר אינו מכיל חומרים משמרים. רוב רופאי העיניים מסכימים היום כי אלו עלולים לפגוע בקרנית (השכבה החיצונית המגנה על העין מפני מזהמים או כניסת גופים זרים) ולגרום לחדירות שלה. זהו מצב מאוד מסוכן ולא בריא.
  2. עדיף מוצר ללא התוויות נגד, כלומר שמתאים לילדים ואפילו תינוקות כמו גם למבוגרים. מוצר שמתאים לשימוש גם למרכיבי עדשות מגע. יש לבחור מוצר אשר אינו מוגבל במספר הפעמים שמותר להשתמש בו. מוצר כזה יהיה בטוח לחלוטין וברוב המקרים לא ישאיר משקעים בעין.
  3. ככל שהמוצר נשאר סטרילי ליותר זמן, כך הוא מוגן יותר מפני קלקול או חדירת גורמים מזהמים. ישנם מוצרים הנשארים סטריליים לשבועיים, לחודש או אפילו ל-3 חודשים.
  4. ווט קומוד הינן טיפות עיניים מושלמות לעיניים יבשות, עייפות, אדומות וצורבות. הן בטוחות לחלוטין, לא משאירות משקעים בעין כתוצאה מן השימוש, גם בשימוש ארוך טווח. ווט קומוד מתאימות לכולם החל מתינוקות וכלה במבוגרים ובמרכיבי עדשות מגע. מוצר זה ידוע לעולם רפואת העיניים כבר שנים ונחשב לבטוח ביותר.